Menu

Veelvoorkomende oplichting op eBay en hoe u ze kunt vermijden

Kopen en verkopen op eBay kan heel leuk zijn, maar het kan ook gevaarlijk zijn. De volgende zijn enkele van de meest typische eBay-zwendel en hoe ze te vermijden.

eBay-zwendel 1: een dure foto kopen

Hoe het werkt:

Dit is misschien wel de meest verzwarende - en absurde - eBay-zwendel tot nu toe die het afgelopen jaar twee keer in het nieuws is geweest in het VK. Wanneer een onwetende klant een veiling wint voor een veelgevraagd item zoals een Xbox One of een Macbook, plaatst de verkoper een afgedrukte foto van het item, waarin staat dat 'technisch gezien' de advertentie altijd al was.

Hoe het te vermijden:

Lees de advertentie aandachtig en wees op uw hoede voor alles dat u een gloednieuw stukje technologie belooft voor minder dan u had verwacht - een kwaliteit die wordt gedeeld door beide bovenstaande gevallen. Kijk verder in de verkoper; als hun eerdere advertenties en geschiedenis schaars zijn, hebben ze zich mogelijk pas onlangs aangemeld om deze daad te trekken. Gelukkig hebben de meeste slachtoffers van dit soort fraude een terugbetaling van eBay ontvangen.

eBay-zwendel 2: Het nep-PayPal-account

Hoe het werkt:

Wanneer u een artikel verkoopt, ontvangt u een e-mail van PayPal waarin wordt bevestigd dat uw koper heeft betaald en stuurt u hem de goederen. U bent echter bedrogen - de e-mail was een goed gemaakte list en er staat geen geld op uw account.

Hoe het te vermijden:

In plaats van de e-mail te vertrouwen, controleert u uw PayPal-saldo - en volgt u de links in de e-mail niet; ga in plaats daarvan apart naar PayPal. Zorg er ook voor dat de PayPal-e-mail niet arriveert voordat de eBay-e-mail u op de hoogte stelt van een verkoop - eBay-meldingen moeten altijd als eerste binnenkomen. Onderzoek de e-mails grondig, met name het adres van de afzender; hoewel eBay- en PayPal-berichten volledig geautomatiseerd zijn, kunnen ze overtuigend worden gekopieerd.

eBay-zwendel 3: De copycat-auto

Hoe het werkt:

Wanneer u een auto op eBay koopt, kan de verkoper u verleiden om de betaling buiten eBay om te voltooien. Je wordt verliefd op de auto, dus je betaalt ervoor en rijdt weg om je nieuwe rit op te halen. De auto is er als je aankomt, maar de verkoper heeft geen idee wie je bent en beweert dat hij niet op eBay is geplaatst of dat niemand ervoor heeft betaald. Uw 'verkoper' heeft een legitieme aanbieding gekloond – mogelijk van eBay of een andere tweedehands autosite – deed zich voor als de eigenaar van het voertuig en vluchtte vervolgens met uw geld.

Hoe het te vermijden:

Om te beginnen, betaling bij afhalen. Voordat u echter op dat punt komt, moet u het profiel van de verkoper bekijken om te zien of het gloednieuw is. Wat is hun reactie geweest? Spreek ook met hen. Vraag meer foto's en informatie over het voertuig aan; zij kunnen u niets aanbieden dat niet in de eigenlijke advertentie staat.

eBay-zwendel 4: Het aas en de schakelaar

Hoe het werkt:

U verkoopt een algemeen artikel, zoals een iPhone. Uw veiling is gewonnen, de klant betaalt en u verzendt ze. Tot nu toe is alles goed verlopen. Vervolgens nemen ze contact met je op met afbeeldingen van een verbrijzeld iPhone-scherm en zeggen ze dat je ze een blindganger hebt verkocht of dat het tijdens het transport kapot is gegaan. Ze klagen bij eBay, en met niets anders dan jouw woord tegen dat van hen (het kopersbeschermingsbeleid), kiest eBay de kant van de koper en dwingt je om een terugbetaling te doen. Ze hebben zowel je perfect functionele telefoons als je geld.

Hoe het te vermijden:

Het is een moeilijke; als je bent gestoken, is het te laat. Preventieve maatregelen zijn de beste verdediging: zorg ervoor dat kostbare producten worden verzonden met een verzekering die de koper betaalt. Het is mogelijk om een product te vermelden met een "geen restitutie"-beleid, hoewel dit legitieme kopers kan afschrikken.

eBay-zwendel 5: Kerel, waar is mijn auto?

Hoe het werkt:

Omdat het kopersbeschermingsplan van eBay motorvoertuigen uitsluit, is er niets dat een gewetenloze verkoper ervan weerhoudt 'een hardloper te zijn' als je van tevoren voor een auto hebt betaald. Ze verdwijnen gewoon met je geld.

Hoe het te vermijden:

Om te beginnen, en het meest eenvoudig, betaal pas wanneer het item is opgehaald. Elke handelaar die vooruitbetaling eist, moet worden vermeden. Laat je niet verleiden door een leuke deal of eis dat je via eBay handelt. Als u PayPal met een creditcard gebruikt, heeft u enige bescherming over uw transacties als er iets misgaat.

eBay-zwendel 6: de gedwongen terugbetaling

Hoe het werkt:

Je verkoopt iets waardevols, wat meestal iets enorms is en moeilijk te verzenden. De koper regelt het persoonlijk bij u op te halen, maar betaalt vooraf via PayPal. Je overhandigt vrolijk de producten, in de overtuiging dat het geld veilig op je rekening staat; desalniettemin laat PayPal u de volgende dag weten dat de transactie is teruggedraaid. Het geld kwam helemaal niet van de koper; het kwam van een gecompromitteerd account, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van een phishing-e-mailhack van PayPal.

Hoe het te vermijden:

Simpel: eis dat de koper contant betaalt wanneer het item wordt opgehaald. Laat u niet verleiden door de belofte van onmiddellijke betaling; contant geld is veel moeilijker te vervalsen.

eBay-zwendel 7: de verzameling van telefoontjes

Hoe het werkt:

Een versie van de bovengenoemde con. Je hebt een item verkocht met verzending, maar de koper neemt na de verkoop contact met je op om te zeggen dat hij of zij het persoonlijk wil ophalen omdat ze in de buurt zijn. Ondertussen betalen ze het volledige geld via PayPal en u stemt ermee in de verzendkosten af te trekken wanneer u elkaar ontmoet. Ze dienen een paar dagen later een teruggaveverzoek in en beweren dat ze het artikel niet hebben ontvangen. Omdat eBay en PayPal de portotransactie hebben geregistreerd, hebben ze verificatie nodig dat je het item per post hebt verzonden, wat je niet kunt aanbieden. Je bent gedwongen om hun geld terug te betalen, evenals de portokosten die ze nooit hebben betaald.

Hoe het te vermijden:

Volg het plan en post het item wanneer het moet. Als dat niet lukt, zorg er dan voor dat je een schriftelijk verslag hebt van je vergadering en maak voor de zekerheid een foto van hen die het item vasthouden zodra de deal is voltooid.Als er een probleem is, neem dan contact met mij op via eBay Contact Nederland.

Je bent ook Lees meer:-Hoe PayPal-foutcode 12 oplossen?

Go Back

Comment

Blog Search

Comments

There are currently no blog comments.